Hívás most!

Hasznos tudnivalók

A láb fejlődése kisgyermekkortól felnőttkorig

Sokan nem tudják, hogy a gyermekláb teljes kifejlődése körülbelül 18 évet vesz igénybe. Születéskor a gyermek lábfeje 22, részben kifejlődött csontot tartalmaz. Iskolás korra ez a szám eléri a 45-öt, majd az elkövetkező 13-14 év során ezek közül sok összeforr, így kialakítva a 26 csontból álló kifejlett felnőtt lábat.

Bár a legtöbb szülő tisztában van azzal, hogy mennyire fontos, hogy csemetéje a megfelelő cipőben tegye meg az első lépéseket, sokan nem gondolnak arra, hogy kisiskolás kortól egészen felnőtt korig súlyos károkat tudnak okozni a fejlődő lábnak a nem megfelelő cipő megválasztásával.
Sajnos a rosszul megválasztott cipők okozta láb deformitások, már egészen korai gyermekkorban jelentkezhetnek.

Tudatos szülői döntésekkel és a megfelelő cipő megválasztásával a gyermekláb problémák nagy hányada megelőzhetővé válik.

A gyermek lábmérete

Soha ne a dobozon lévő méret alapján döntsük el, hogy melyik a megfelelő méretű cipő gyermekünknek. A méretekben, sőt még a szélességben is eltérések lehetnek az alapján, hogy mely országból származik, milyen technológiával készült, milyen márkájú vagy stílusú az adott lábbeli. A láb növekedése során a két láb mérete között eltérés lehet, ezért mindig próbáltassuk fel a gyermek mindkét lábára a cipőt és tegyen meg benne néhány lépést is.
Ha nincs lehetőség próbára, akkor körültekintően mérjük le gyermekünk talphosszát az alábbiak szerint: állítsuk le a gyermeket mezítláb egy papírlapra, úgy, hogy a súlya ránehezedjen a lapra. Rajzoljuk körbe az egyik, majd a másik lábát is. A két legtávolabbi pont közötti távolságot megmérve megkapjuk a gyermek talphosszát. Erre a hosszra számoljunk rá pluszban 1 cm-t, hogy legyen elég helye a lábnak növekedni, mozogni.

Cipőt próbálni gyerekkel…

Sajnos nem egyszerű. Sok felnőttel ellentétben a gyerekek többsége nem igazán élvezi a cipővásárlást. Nálunk, a barátságosan kialakított játszósarokban a gyerekek hamar feloldódnak, így már a cipő felpróbálása sem akkora kihívás. Ráadásul üzletünkben szakképzett eladó segítségével választhatják ki gyermeküknek a megfelelő méretű cipőt, így biztosak lehetnek abban, hogy a legjobbat kapják.

A próba során az alábbiakat vesszük figyelembe:

  • Megfelelő-e a cipő hossza, van-e elegendő hely a növekedéshez?
  • Megfelelő-e a cipő szélessége, nem nehezedik-e nyomás a láb oldalsó részére?
  • Megfelelő-e a cipő mélysége, elegendően komfortos-e?
  • A cipő felső része megfelelően körbeöleli-e a boka fölötti részt, elkerülve ezzel a dörzsölést?
  • Járás közben könnyen és természetesen mozog-e a gyermek a cipőben?

Adatkezelési tájékoztató | Adatvédelmi szabályzat

Foster Moreau Womens Jersey